Russland forbyr jakt på selunger

Voksne seler på Svalbard
Voksne seler på Svalbard (Foto: Wikimedia Commons).

NRK melder at Russland har forbudt selungejakt, og har lagt ut en bildeserie med nærbilder av storøyde selunger som snuser på kamera, for å vise hvor inderlig rett Russland har i at det er grusomt å drepe noe så pent (kritiske spørsmål til fiskeriminister Helga Pedersen, derimot, er helt fraværende).

Her kunne jeg sagt en del om offisiell russisk dobbeltmoral. Om dyrs kontra menneskers rettsvern, om Tsjetsjenia, vold mot kvinner, rasisme, tortur og ytringsfrihet. Jeg skal la det ligge (les heller Amnestys årsrapport på Russland for 2008), og i stedet lufte en tanke om norsk dobbeltmoral.

Jeg er ikke sikker på om jeg prinsipielt (når dyr er utrydningstruede, er det en annen sak) synes det er så mye verre å drepe selunger enn kalver og lam (eller rådyrkalver, for å velge et annet viltgående dyr) forutsatt at det foregår så raskt og smertefritt som mulig. Men det synes tydeligvis veldig mange andre mennesker over hele verden. Og hvis vi i Norge skal ha troverdighet når vi krever av andre land at de tar hensyn til det internasjonale samfunns mening, må vi kunne tåle at vi selv også i blant er gjenstand for de samme forventningene.

Eller?

Oppdatert 27.05.09: Norge får alt annet enn varm omtale i openDemocracys artikkel: Saving baby seals: one woman´s crusade (som ellers er interessant lesning)

Stikkord: , , , , , , , ,

2 kommentar to “Russland forbyr jakt på selunger”

 1. Grenseløs Says:

  Det er bra at Russland har forbudt jakt på selunger. Det er en god politikk, generelt sett å ikke «beskatte» (som det så fint heter i dag) unge dyr og drektige dyr i en gitt art.

  Det er også bra at du velger å fokusere på den norske dobbeltmroalen, istedenfor den russiske, siden det er enn nok av andre nordmenn som heller fokuserer på hva «fienden» gjør enn det «vi» gjør.

 2. Marion Says:

  Hei Grenseløs, og velkommen hit!

  Det med beskatning av unge og drektige dyr er et godt poeng (som mange vet mer om enn meg) og for å nyansere det jeg skrev om jakt på andre arters avkom; for meg er det en forskjell mellom jakt på ville dyrs barn og å sende bukkelammene til slakting om høsten.

  Feie for sin egen dør er alltid klokt, særlig hvis man tar på seg som sin oppgave i verdenspolitikken å feie for dører generelt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: